Ünlü İtalyan bilgini Profesör Galileo Galilei (1564-1642) öğrencileri arasında özellikle Toriçelli’nin üzerinde durur ve bu genç öğrencide büyük bir kabiliyet olduğunu sezerdi. Hakikaten Toriçelli’nin diğer öğrencilerinden farklı durumu ve hali vardı. O, tabiatta gizli kalmış bir takım gerçekleri bulmak ve ortaya çıkarmak arzusu içinde durup dinlenmek nedir bilmeden araştırmalar yapardı. İşte bu ardı arkası kesilmeyen araştırmalar sırasında Torriçelli’nin havanın belirli bir basıncının bulunduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştı. 80 santimetre uzunluğunda ve 1 santimetre kalınlığında bir cam borunun havasını boşaltıktan sonra içine koyduğu civa ve bu boruyu civa dolu bir çanağın içine başaşağı daldırmak ona bu gerçeği göstermeye kafi gelmişti. Tüpün içindeki civa, 76 santimetre yükseklikte durmuştu. Civanın bu kadar aşağıya inebilmesinin ve daha fazla alçalmamasının sebebi ise havanın çanak içindeki civaya yaptığı basınç idi. Bu basınç civanın bu belirli ölçüden daha fazla boşalmasını önlüyordu işte. Torriçelli bu basıncın deniz seviyesinde iken 1 santimetre kare başına 1,033 kilogram olduğunu ispatladı.
O zamana kadar mevcudiyeti bilinmeyen hava basıncının böylelikle ispatlanmış olmasıyla insanlık aleminde yeni bir sayfa daha açılıyordu. O zamanlar ”Torriçelli Tüpü” adı verilen bu cam tüp ve çanak ile civadan ibaret cisim, bugünkü ”Barometre” lerin başlangıç noktasıydı. İtalyan bilgini Torriçellinin bu teorisi ve buluşu ünlü Fransız bilgini Pascal tarafından da benimsenmişti. O da Torriçelli’nin bu görüşünü savundu. 1648 yılında Pascal, elinde ”Torriçelli Tüpü” olduğu halde 1465 metre yüksekliğindeki Puyde Dom tepesine çıkarak deneyde, deniz seviyesinde yükseklere çıkıldıkça hava basıncının azaldığı gerçeğini ortaya çıkardı. Böylece ”Torriçelli Tüpü” ve onun en gelişmiş şekli olan barometreler ile deniz seviyesinden itibaren tepeler, yaylalar ve dağların çeşitli yüksekliklerini ölçmek kabil oldu.
”Torriçelli Tüpü” nden ”Barometre” yi bulup çıkartan ünlü İngiliz bilgini Robert Hooke oldu. Bu, barometre içinde civa bulunan bu tüp ile civanın üstündeki bir şamandıra ile bu şamandıranın hareketini gösteren bir iğne biçimindeki göstergeden ibaretti. Tüp içindeki civa hava basıncının değişmesi ile yükselip alçalıyor ve üstündeki şamandıra buna göre hareket ederken bunun iple bağlı bulunduğu çark da dönüyor ve ucundaki ibre harekete geçerek basıncı gösteriyordu. Böylelikle Barometreler hava şartlarını bu basınca göre daha önceden haber veren bir alet olarak ortaya çıkmış oluyordu.
