Fransa ile İsviçre arasında yer alan Leman gölü (Cenevre gölü de denir) 582 km2‘lik yüz ölçümüyle Alpler’in en büyük gölüdür. 373 m yükseltide, kuzeyde Jüra ve Mittelland, güneyde Chablais Önalpleri arasında kalan göl, 70 km uzunluğunda bir hilal biçimindedir ve Yvoire burnuyla iki kesime ayrılmıştır: Doğusunda 13 km’ye varan genişliğiyle Büyük göl, batısındaysa Küçük göl yer alır. Leman gölü, Alp dağlarının kabarmasıyla aynı dönemde oluşan tektonik hareketlerden etkilenen daha az dirençli kayaçların bulunduğu bir bölgede, eski Rhöne buzulunun oluşturduğu aşırı oymadan kaynaklanan bir çöküntü alanında bulunur.
Gölün günümüzdeki derinliği 310 m’dir, ama kıyılarındaki çakıllı taraçalar gölün Dördüncü Zaman’ın soğuk devrelerinde büyük bir genişlemeye uğradığım ortaya koyar.
Doğudan batıya gölü kesen Rhöne ırmağı, göle ulaştığı yerde alüvyonlarım bırakarak bir delta (La Bataülere) oluşturur ve bundan Cenevre dolaylarında, göl yakınındaki buzultaş yayım yararak kurtulur. Bu kentte gölü besleyen Rhöne, Morge, Vevey, Venoge, Versoix, Dranse (Drance) akarsularının rejimlerinin düzensizliğinden doğan düzey değişimlerini önlemek için bir alavere havuzu sistemi kurulmuştur. Leman gölü, iki düşey karışmalı göller sınıfına girer. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere sulan yılda iki kez tümüyle karışır ve bu biçimde oluşan derin sularda oksijen yenilenmesi gölün hayvan ve bitki topluluğu bakımından oldukça zenginleşmesini sağlar. Leman gölündeki geniş su kütlesinin iklim üstünde yumuşatıcı bir etkisi vardır, özellikle kuzey kıyılan bol güneş alır; bu nedenle Lozan bölgesi dünyaca tanınan bağlarla kaplanmıştır (Lavaux ve La Cöte). Göl kıyısı boyunca konferans ve dinlenme merkezi olarak ünlü birçok kent sıralanır; Lozan, Vevey, Montreux, Evian, Thonon. Gölün ucunda kurulmuş olan Cenevre, önemli bir ticaret ve sanayi merkezidir.