Afrika’da bir ülke

Cibuti (Arapça: جيبوتي okunuşu: Cībūtī, Fransızca: Djibouti, Somalice: Jabuuti), resmi adı Cibuti Cumhuriyeti, Doğu Afrika’da küçük bir ülke. Komşuları: Kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda ise Somali. Kızıldeniz’e ve Umman Denizinin Aden Körfezi’ne kıyısı vardır. Arap Yarımadası’nda bulunan Yemen’e 20 kilometre uzaklıktadır. Başkenti Cibuti şehridir. Halkın %95’i Müslüman’dır. Cibuti Cumhuriyeti 27 Haziran 1977 günü Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti. Cibuti, hala “Fransız Somalilandı” olarak adlandırılmaktadır. Cibuti’ye bundan yaklaşık 1,000 yıl önce Arap Yarımadası’ndan göçen Müslüman Somalililer ve Afarlar yerleşmiştir.

Cibuti kuzeydoğu Afrika’da Umman Denizi’ne bağlı Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında bulunur. Ülkenin 314 kilometre kıyısı bulunmakla birlikte 113 kilometre Eritre ile, 337 kilometre Etiyopya ile ve 58 kilometre Somali ile (toplam 506 kilometre) sınırı vardır. Cibuti Büyük Rift Vadisi üzerinde yer alır. Cibuti’nin, 23.200 km² gibi küçük bir yüzölçümüne sâhip olmasına rağmen, üç farklı fiziki yapısı mevcuttur. Kıyı bölgesi ile yüksek yayla bölgesini en yüksek noktası 1500 m’yi bulan dağlık bölge ayırmaktadır. Yayla bölgesi yer yer derin vadilerle bölünmüş vaziyettedir. Irmakların mevcut olmadığı Cibuti’de bir çöküntü sonucu meydana geldiği anlaşılan Hanle Ovasında mevcut iki göl vardır. Alalı ve Assal ismindeki göller tuz gölü olup, bunlardan Assal deniz seviyesinden 150 metre aşağıdadır.

Sıcak ve kurak bir iklime sahip olan Cibuti’de senelik sıcaklık ortalaması 32 °C civarındadır. Yağış dağlık bölgelerde kıyı bölgesine nazaran biraz daha fazladır. Yıllık yağış ortalaması kıyı şeridinde 130 mm iken, dağlık bölgelerde 500 mm. civarındadır. Bitki örtüsü çok cılızdır. Yer yer görülen fundalıklar ve otlaklar haricinde dağlık bölgelerde az da olsa zayıf ormanlara rastlanır. Tuz göllerindeki tuz ülkenin sahip olduğu en önemli kaynaktır. Tatlı su gölleri ve dereleri bulunmayan ülke başka hiçbir tabiî kaynağa sahip değildir. Cibuti devletinin şu anki stratejisi sahip olduğu iyi jeostratejik konumundan faydalanmaktır. Ülkenin Bab’el Mandeb Boğaza açılımı ve istikrarlı oluşu başlıca avantajlarıdır. Özgürlüğünü ilan ettiğinden beri Cibuti, Fransa’nın dünyadaki en büyük askeri üssünü (yaklaşık 3000 asker) ve 2002’den beri de çok önemli bir Amerikan askeri üssünü barındırmaktadır. Devlet bu üslerden sırasıyla yıllık 30 milyon avro ve 30 milyon dolar gelir elde etmektedir. Devlet bu gelirlerin hemen hemen tamamını ülkenin en önemli gelir kaynağı olan limanın geliştirilmesine yönelik projeler için kullanmaktadır.

Cevap: Cibuti

Diğer Sorular ve Cevaplar

Related posts