Tukan kuşu Orta ve Güney Amerika’da ve Karayipler’deki yağmur ormanlarına özgü bir kuş türü. Tropikal bir kuş türüdür. Yaklaşık 40’tan fazla tukan kuşu türü olduğu bilinir. Vahşi doğada neredeyse 20 yıla kadar yaşayabilir. Çok farklı renkleri olabilir zaten bu renkleri onu özel kılan. Göç etmezler. Genellikle çift olarak ya da küçük sürüler halinde görülürler. Gagalarını genelde ağaçlara delik açmak için kullansalar da kimi zaman birbirileri ile inatlaşırken de bir güç gösterisi anlamında kullanabilirler. Araştırmalara göre bu hareket bir nevi baskınlık kurma amacı taşıyor. Türler birbiri ile gagaları ile üstünlük kuruyor. Fiziksel özellikleri ile dikkat çeken en özel kuş türlerinden biri. Genel olarak ağırlıkları 130 gr civarında ve 29 cm dolaylarındadır. Gövdeleri kısa ve tıknazdır. Kuyruklarının uç kısmı yuvarlaktır. Kısa bir boyunları vardır ve kalındır. Çok kısa mesafe uçabilir çünkü kanatları küçüktür. Bacakları kısadır ancak bu onların gücünden bir şey kaybettirmez çünkü oldukça güçlü bacak yapıları vardır. Parmakları iki çifttir ve birinci ve dördündü parmakları geriye doğru dönüktür. En tanınmış özellikleri gagalarıdır kuşkusuz. İri ve heybetli görünse de çok hafif burun yapısı vardır. Meyvelerle beslenirler. Gün boyunca aynı dalda oturabilirler. Gagaları uzundur bu nedenle ağaç kavuklarına ulaşabilirler rahatça. Tukan kuşunun gövdesi siyahtır, kuyruk kısmı beyaz lekelidir. Gagası farklı renklerde olabilir en bilineni turuncu olanıdır.
Gözleri siyahtır ve çevresinde turuncu ya da beyaz gibi tüyler vardır. Tüylerinin rengi siyah, mavi, kahverengi, yeşil, kırmızı, beyaz, sarı olabilir. Kırmızı gagalı tukan kuşları da görülebilir. Uyurken sıcak kalmak için gagalarını vücutlarının altına koyarlar. Tukan sesi gün ışığında farklı bir tonda olur. Gürültücü kuşlardır, bağırmayı severler. Hatta ormanın içinde en gürültücü kuşlardan biridir de diyebiliriz. Cıcır böceğine benzer bir ötüşleri vardır. Hayatlarının büyük çoğunu yağmur ormanlarının gölgesinde geçirir; ormanda çok gezdikleri söylenemez. Bazen bir dalda uzun vakitler geçirebilir. Genelde meyve yerler. Meyve dışında tohum, yumurta, böcek ya da küçük sürüngenlerle de araları fena değildir. Kendilerini korumaları gerektiğinde karşı tarafta tehlike yaratmak için seslerini kullanırlar. Güçlü sesleri olduğu için bunun caydırıcı olduğunu düşünürler. Baharda üreme gerçekleşir. Doğan yavrular genelde tüysüz olur sonradan tüyleri çıkar. Genelde ağaç boşluğuna yumurta bırakır. Çoğunlukla 1 ila 5 arası parlak beyaz yumurta bırakır. Eşler yumurtalara birlikte bakarlar. Yavru tukan kuşlarının büyümesi zaman alır. Bu nedenle anne baba daima onu korur. Tukan kuşu eğlence ve zekanın sembolü olarak bilinir. Zeki kuşlardır.
Tukan kuşları oldukça sosyal hayvanlardır. Sürüler halinde yaşarlar. Üreme mevsimi geldiğinde çiftler gruptan ayrılabilir ancak yavruları doğduktan sonra tekrar sürüye geri dönebilirler.