Trakonya Trachinus Draco familyasından olup yüksek dozda Drakotoksin zehir barındıran bir canlıdır. Bu zehir histamin, katekolamin, noradrenalin ve hemolitik aktiviteye sahip karışımlar barındırmaktadır. Bu balığın gövdesi yeşilimsi sarı, koyu yeşil ve kahverengi , mavi – kahverengi eğik sırt çizgileri ile donanmıştır. Maalesef ülkemizde yanlış avlanma bunun başında Trol avcılığı bu balığın neslini tüketmeye yaklaşmıştır.
Ege, Akdeniz ve Marmara Denizinde yaşayan bu canlı kışın yaklaşık 150 metre derinliğe, yazları ise 5 metreye kadar olan sığ sulara gelmektedirler. Genelde çamurlu, kumluk zemine kendini gömerek gözlerini dışarda bırakır. Kafasının üstünde bulunan bu siyah dikenler çok zehirlidir. Normalde insana karşı bir tehditi yoktur, ama kışkırtıldığında kumdan çıkıp saldırı yapabilir. Saldırı anında kafasındaki bu dikenle vurmaya çalışır ve deriye temas olduğu zaman da sorun büyük olur.
Trakonya çarpması çok ciddi bir ağrı ile başlar ve sokulan bölgede ciddi bir şişme başlar. Siz bile şaşırabilirsiniz, örneğin elinize batarsa eliniz sanki iki elinizi üst üste koymuş gibi olabilir. Ardından bulantı, kusma bazı durumlarda hipertansiyon artından hipotansiyon ve kalbin durmasına kadar gidebilecek ölümcül noktaya gidebilmektedir.