Japon çizgi film

Anime, sözcük anlamıyla animasyon olan Fransızcadan alınmış bir sözcüktür. Kendine has çizim yöntemleri ile çizilmiş Japon kökenli bir sanat eseridir. Anime, mangaların televizyon ya da sinema sektöründe yeniden uyarlanması olduğunu söyleyebiliriz. Manga, Japon çizim teknikleri ile çizilen çizgi romanlara verilen isimdir. Anime için mangaların izlenebilir halidir. Manga çizerlerine “mangaka” adı verilir.

Anime, Japon film yapımcılarının 1900’lü yılların başlarında Amerikan, Alman, Fransız ve Rus animasyon yöntemlerini öğrenmesi ve uygulamaya başlaması ile ortaya çıkmıştır. Animasyon yöntemlerinin Japonya’daki ilk temsilcisi “Osami Tezuka” adlı sanatçıdır. Japonları çağdaş anime ile buluşturan ilk kişidir. Osami Tezuka genç yaşlarda, kamerası ile Walt Disney ve Max Fleischer adlı yapımcıların eserlerini örnek alarak küçük animasyonlar çekmeye çalışır. Animenin öncüsü konumunda olan Osami Tezuka’yı takip eden sanatçılar anime adı verilen yeni bir tarz oluştururlar.

Amerika’nın film sektörüne ayırdığı yüksek bütçeler göz önüne alındığında Japon sinema sektörünün küçük bütçesi ve bunun yanı sıra batılı oyunculara benzeyen aktörlerin eksikliği Japonya’yı sinema sektörü yerine anime sektörüne iter. Anime sektörünün imkanları, kolaylıkları ve hayal dünyasının çok daha geniş olması anime sektörünün Japonya’da tercih edilmesini ve gelişmesini destekler. Japonya’da manga çizimleri 1970’li yıllarda yoğun ilgi görmeye başlar. Bu ilgi mangaların animasyonlarda kullanılmaya başlamasını sağlar. Anime ve mangaların gördüğü yoğun ilgi Osami Tezuka’yı bir efsane haline getirerek “Animenin Babası” konumuna yükseltir. Osami Tezuka ve takipçilerinin çabaları ile animenin günümüzdeki hali ortaya çıkmaya başlar. Mecha adı verilen ve robotlar ile ilgili olan animelere şekil veren Osami Tezuka’nın mecha tarzında açtığı yolu Go Nagai ve diğer mangakalar geliştirir. 1980’li yıllarda büyük bir sıçrama gösteren mecha türü animeler bu dönemin klasikleri olarak tarihe geçmiştir.(Herkes tarafından bilinen “Voltran” adlı animeyi mecha türüne örnek verebiliriz) Bu başarıda en büyük katkı Yoşiyuki Tomino’ya aittir. 1980’li yıllarda anime Japonya tarafından önemli bir sektör olarak kendini kanıtlar ve büyük yatırımlar ile üretime geçilir. Animelerin önem kazanması ile mangalara verilen önem ve ilgi de üst seviyelere ulaşır. 1980’de Japonya’da büyüme gösteren animeler 1990’lar ve 2000’li yıllarda tüm dünyada popülaritesini arttırır.

Cevap: Anime

Diğer Sorular ve Cevaplar

Related posts